Data Physicalization | Digital Technology course at MOME

Kurzushét
MOME, Design Intézet, Tárgyalkotó, 2018/2019 II.félév
Helyszín: MOME Műhelyház Digitális Labor
Kurzushoz kapcsolódó DESIGNISSO cikk itt!
Hallgatók: 

Kiss Balázs Ágoston, Csizmadia Fanni, Versánszky Dalma, Dalanics Tamara, Takács Evelyn, Szöllősi-Cira Flóra Valéria, Rabatin Pálma Zsófia

Az egyetemre sokféle előismerettel rendelkező diák jelentkezik, ez egy változó folyamat, egyre több diáknak van tapasztalata és gyakorlati előképe a digitális technológiákról. Fontos, hogy a diákok már a kezdetekor, az első évfolyamban elkezdjenek ismerkedni a digitális ábrázolás technológiai lehetőségeivel. Idén volt olyan hallgató, akinek van saját 3D nyomtatója, és volt olyan is aki a 2D szoftverek világában sem igazán jártas. Ez kihívást jelent, de ugyanakkor adott egy nagyon jó dinamikát a csoportnak. Kifejezetten segítette a csapatmunkát.

Kurzus célja: 

A kurzus célja a kortárs designeri önfelfogás kiszélesítése az újfajta eszközhasználat és a kapcsolódó formavilág megismerésén keresztül. A célom volt a kurzus alatt a műhelymunka során konkrét gyakorlati munkafolyamat alatt a Digital Craft lehetőségeinek bemutatása. A hallgatók saját tapasztalataikon keresztül élik meg azt az a folyamatot, ahol a valós adatokat digitalizálva azt komputeren keresztül módosíthatják, majd a továbbfejlesztett digitális adatokat fizikailag elkészítik új anyagból, új módon ’életre keltve’ azokat. A “data physicalization” or “physical visualization” folyamatába való betekintés új perspektívákat nyithat az alkotói önfelfogásban.

 

This is a parallax text block. Click the edit button to change this text.

Hogyan kötődik a tárgyalkotás és digitális ábrázolás egymáshoz?

’A térbeli adatok fizikai vizualizációja a barlangfestményekkel azonos korú múltra vezethető vissza. Ugyanakkor a modern eljárások is elsősorban két dimenzionális reprezentációját használják a térbeli formáknak. A 3D modelleket leggyakrabban kétdimenziós képekben mutatjuk be. Itt gondolok akár orvosi eljárásokra, mint a röntgenfelvételek eredményeire vagy akár a tervezői munka során generált 3D ábrázolásra. Ezek az ábrázolási módok térképezik fel, reprezentálják a néző számára a komputer által létrehozott információkat, adatokat. A lassan már hagyományosnak mondható kompjúteres vizualizáció látványos eredményeket produkál, hasznos ismereteket ad. A Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering, Harvard University, Cambridge kutatói elemzésében feltárták azt a tényt, hogy a térbeli adatok fizikai megjelenítése javítja a térbeli érzékelési képességeket, és lehetővé teszi az információk mélyebb megértését. A két dimmenziós reprezentáción túl milyen lehetőségek adódnak korunkban? Az argumantatív immerzív vizualizáció is hatásos eszköz lehet a kétdimenziós képi világ élménycentrikus kibővítésére, ugyanakkor hiányzik belőle a kézzel foghatóság tapasztalata. Az a kölcsönhatás, amikor megérinthetünk egy adott anyagot/tárgyat. A digitális tárgykészítés eszközei, mint például a 3D nyomtatás lehetővé teszi az adatok fizikai valóságának életre keltését. Ebből adódóan az adatok vizualizációja és a digitális gyártás fejlődése egyre gyakrabban kötődik össze gyakorlati kutatások területeivel, olyan területekkel, mint a “data physicalization” or “physical visualization”. ’(Bader et al. 2018)

Én kutató oktatóként vettem részt a folyamatban. Egyszerre volt fontos számomra, hogy a hallgatóknak élményszerűen átadjam a digitális ábrázolás egy szeletének ismeretét. Az év folyamán UNKP ösztöndíjas doktoransuszként a digital craft tevékenység tudományos hátterét vizsgálom. A kutatásom célja a designkultúra tudomány és a digitális technológiákhoz fűződő kézművesség kapcsolódásának elemző és kritikai megértése a ’reflective practice’ keretrendszerében. Mindez a digitális alkotói munkákban sok kortárs kérdést vet fel, ami a tárgyi kultúránk materiális formából a digitális formába történő átalakulásának kihívásai generálnak. Az új típusú megközelítések (New Craft) csak akkor válhatnak hitelessé, ha a századunk kihívásaira reagálni és reflektálni tudnak.

Az Új Nemzeti Kiválóság Programban támogatott kutató/oktatóként a MOME oktatási programjához kötődve látom az ideális hasznosítását a kutatási programnak, a hallgatók támogatása és a korai karrierlehetőségek megerősítését segítő tudástöbblet átadása a célom.

0 Comments

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..